wtorek, 8 kwietnia 2014

Kotlety mielone.

Być może zastanawiacie się po co robię post o kotletach mielonych skoro każdy umie je robić.
Otóż każdy przepis na polskie mielone trochę się różni składnikami albo wykonaniem.
Ja idealne kotlety mielone nauczyłam się robić całkiem niedawno dzięki wskazówkom mojej Mamy.


Składniki:
pół kilograma mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe)
2 łyżki stołowe śmietany 18 %
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula
jajko
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Przygotowanie:
czerstwą kajzerkę dobrze namoczyć w naczyniu z wodą, cebulę obrać i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, do większej miski włożyć mięso, cebulę, jajko, śmietanę (która podobno ma nadać chrupiącej skórki), sól, pieprz i odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać, następnie ręce zwilżyć w wodzie, formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, gdy kotlety są obsmażone z dwóch stron przełożyć je do garnka, zlać pozostały tłuszcz z patelni do garnka, podlać odrobiną wody i "parować" kilka minut na małym ogniu pod przykryciem tak, aby kotlety "doszły" w środku i były miękkie, idealnymi dodatkami do kotletów mielonych są tłuczone ziemniaki posypane koperkiem i buraczki.
U mnie tym razem buraczki zastąpiła równie smaczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się....