Sezon na cukinię w pełni, więc kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.
Kto lubi kalafior czy fasolkę szparagową z bułką tartą polubi i cukinię.
Składniki:
cukinia
sól
bułka tarta
masło
Przygotowanie:
cukinię umyć, nie obierać, pokroić w krążka grubości ok. 0,5 cm, wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić, gotować ok.10-15 minut, w międzyczasie na suchej patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, zamieszać, gdy cukinia gotowa odcedzić z wody i wymieszać z bułką tartą
W powyższej wersji cukinia wchłania dużo wody i podczas odcedzania wszystkiego nie uda nam się dobrze odsączyć, dlatego można przygotować cukinię inaczej. A mianowicie umyte cukinie pokroić wzdłuż na pół i ponownie na dwie części, aby powstały ćwiartki. Z każdej części usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę, następnie gotować tak jak powyżej i podać z gotową bułką tartą.
Smacznego!
sobota, 31 sierpnia 2013
Gotowana cukinia.
piątek, 30 sierpnia 2013
Faszerowana i zapieczona cukinia.
Do warzyw, które lubię zdecydowanie zalicza się cukinia ze względu na nisko kaloryczność i przygotowanie na różne sposoby.
Cukinie mogą być gotowane, smażone, pieczone lub duszone.
W tym poście podaję przepis na cukinię faszerowaną ryżem i mięsem mielonym.
Składniki:
4 średnie cukinie
500g mielonej wołowiny
2 średnie cebule
1-2 pomidory
2-3 ząbki czosnku
starty żółty ser
oliwa
sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
Przygotowanie:
cukinie umyć, przeciąć na pół wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, tak przygotowane cukinie nasmarować oliwą z oliwek od strony skórki, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, cebule obrać, pokroić w pół latarki lub kostkę, podsmażyć w rondelku na rozgrzanej oliwie, gdy cebula będzie zeszklona dodać wydrążony miąższ z cukinii, po 5 minutach dodać mięso mielone, wszystko podsmażać, w międzyczasie zdjąć z pomidorów skórkę, pokroić w kostkę i dodać do całości, wszystko mieszając od czasu do czasu, gdy mięso będzie gotowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i gotować ok. 5-7 minut, aby smaki się połączyły, gotowy farsz wyłożyć na przygotowane wcześniej cukinie, blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut w zależności od wielkości cukinii, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać cukinię startym żółtym serem.
Gotowe cukinie można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Cukinie mogą być gotowane, smażone, pieczone lub duszone.
W tym poście podaję przepis na cukinię faszerowaną ryżem i mięsem mielonym.
Składniki:
4 średnie cukinie
500g mielonej wołowiny
2 średnie cebule
1-2 pomidory
2-3 ząbki czosnku
starty żółty ser
oliwa
sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
Przygotowanie:
cukinie umyć, przeciąć na pół wzdłuż, łyżką wydrążyć miąższ, tak przygotowane cukinie nasmarować oliwą z oliwek od strony skórki, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, cebule obrać, pokroić w pół latarki lub kostkę, podsmażyć w rondelku na rozgrzanej oliwie, gdy cebula będzie zeszklona dodać wydrążony miąższ z cukinii, po 5 minutach dodać mięso mielone, wszystko podsmażać, w międzyczasie zdjąć z pomidorów skórkę, pokroić w kostkę i dodać do całości, wszystko mieszając od czasu do czasu, gdy mięso będzie gotowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i gotować ok. 5-7 minut, aby smaki się połączyły, gotowy farsz wyłożyć na przygotowane wcześniej cukinie, blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut w zależności od wielkości cukinii, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać cukinię startym żółtym serem.
Gotowe cukinie można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Etap przygotowania:
Do piekarnika:
Gotowe upieczone cukinie.
Z ketchupem w roli sosu:
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)