piątek, 7 czerwca 2013

Gniecione truskawki z jogurtem.

Tak przyrządzone truskawki jak poniżej to na pewno znany sposób w niejednym domu. Można je w ten sposób zjeść same z kubeczka lub jak dodatek do makaronu lub gofra.

Składniki:
truskawki
trochę cukru
jogurt naturalny (może być śmietana)

Przygotowanie:
usunąć szypułki, truskawki przełożyć na sitko i dokładnie umyć, przełożyć do garnka, dodać trochę cukru, jeżeli truskawki są mało słodkie, dodać jogurt, wszystko ugnieść tłuczkiem do rozgniatania ziemniaków, ale niedokładnie, zamieszać, aby cukier się rozpuścił, przełożyć do kubeczka/miseczki, zajadać się samymi lub podać do makaronu lub gofra







I podane na gofrach:





Smacznego!

czwartek, 6 czerwca 2013

Szparagi po raz pierwszy.

Muszę przyznać, że odkąd zobaczyłam po raz pierwszy szparagi na straganie bardzo mnie za intrygowały ze względu na swój apetyczny wygląd oraz dlatego, że zewsząd otaczały mnie przeróżne przepisy.
Czytałam trochę o nich i pomyślałam, że naprawdę nie są trudne w przygotowaniu. I tak mijał sezon za sezonem, a ja nie miałam odwagi kupić, przyrządzić i spróbować. Na szczęście nadeszła ta chwila, spontaniczna chwila: jestem w sklepie przy stoisku warzywnym, patrzę, są, ostatni pęczek, patrzę na cenę 6,99 zł, myślę chyba korzystnie, cap za nie i do koszyka.
W domu zastanowienie jak je zrobić po raz pierwszy, odpalam internet, na facebooku zapytuję i w mig sypią się odpowiedzi.
Postanowiłam je po prostu ugotować w osolonej wodzie i podać do indyka i ryżu.
W następnym roku od początku sezonu zrobię je na różne sposoby, bo podbiły moje serce!
Jak można określić ich smak? Moim zdaniem trochę jak zielona fasolka szparagowa z posmakiem kalafiora ;-)



Składniki:
500 gram zielonych szparagów
sól, pieprz
masło

Przygotowanie:
szparagi umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki ok 1/3 długości szparaga od dołu lub łatwiejszym dla mnie sposobem wygiąć szparag, a końcówka sama się odłamie w prawidłowym miejscu, przygotowane szparagi wrzucić do garnka na wrzącą osoloną wodę i gotować 4-5 minut pod przykryciem, po tym czasie wyjąć łyżką cedzakową na talerz, oprószyć pieprzem i dodać kawałki masła, żeby się rozpuściły pod wpływem ciepłych szparagów





Szparagi podane z indykiem i ryżem:





Który talerz mój chyba widać od razu, wciągałam, aż mi się uszy trzęsły ;-)


Smacznego!

wtorek, 4 czerwca 2013

Pieczone młode ziemniaki z masłem czosnkowym podane ze sznyclem z indyka w towarzystwie miksu sałat.

W tym poście będą królować ziemniaki, młode ziemniaki, bo miały zupełnie nowy smak. Reszta to tylko skromny dodatek ;-)

Składniki:
młode ziemniaki
masło
sól, czosnek, rozmaryn
oliwa z oliwek
przyprawa do dań z grilla
sznycel z indyka
miks sałat

Przygotowanie:
młode ziemniaki namoczyć w zimnej wodzie, oskrobać, umyć i gotować w osolonej wodzie na "pół twardo", odcedzić z wody, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, naciąć za pomocą widelca i noża, nasmarować masłem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i rozmarynem, nie przejmować się jak masło rozpuści się na ciepłych "kartoflach", piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 20-25 minut, w tak zwanym międzyczasie, przygotować pierś z indyka w przyprawach i oliwie, kiedy zostanie 8 minut do końca pieczenia "pyrów" zacząć grillować indyka, gdy wszystko gotowe wyłożyć porcję ziemniaków, mięsa z miksem sałat lub innym dodatkiem









Smacznego!