sobota, 31 sierpnia 2013

Gotowana cukinia.

Sezon na cukinię w pełni, więc kolejny przepis z wykorzystaniem tego warzywa.
Kto lubi kalafior czy fasolkę szparagową z bułką tartą polubi i cukinię.


Składniki:
cukinia
sól
bułka tarta
masło

Przygotowanie:
cukinię umyć, nie obierać, pokroić w krążka grubości ok. 0,5 cm, wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić, gotować ok.10-15 minut, w międzyczasie na suchej patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, zamieszać, gdy cukinia gotowa odcedzić z wody i wymieszać z bułką tartą




W powyższej wersji cukinia wchłania dużo wody i podczas odcedzania wszystkiego nie uda nam się dobrze odsączyć, dlatego można przygotować cukinię inaczej. A mianowicie umyte cukinie pokroić wzdłuż na pół i ponownie na dwie części, aby powstały ćwiartki. Z każdej części usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę, następnie gotować tak jak powyżej i podać z gotową bułką tartą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypowiedz się....