niedziela, 9 grudnia 2012

Polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo-musztardowym.

Polędwiczki wieprzowe zrobiłam po raz pierwszy.
Pyszne, delikatne mięso łatwe w przygotowaniu.
Na pewno zagości w moim menu na dłużej.


Składniki:
polędwiczki wieprzowe
śmietana 18%
musztarda sarepska
sól, pieprz, czosnek
cebula
oliwa, masło
ziemniaki
rozmaryn lub przyprawa do ziemniaków
papryka ostra

Przygotowanie:
ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry ok. 0,5 cm grubości, podgotować w osolonej wodzie, polędwiczki umyć, zdjąć (odciąć) białą błonę, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem, można odstawić do lodówki na 1-2 godziny, ziemniaki odcedzić z wody, posypać rozmarynem i papryką ostrą, polać po nich oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni do momentu ładnego zrumienienia się, polędwiczki smażyć na oliwie z dodatkiem masła, w międzyczasie pokroić cebulę na małą kostkę, gdy mięso jest już gotowe przełożyć do piekarnika na czas zrobienia sosu, na pozostałej na patelni oliwy z masłem podsmażyć cebulę, dodać śmietanę ok. 2 dużych łyżek i 2-3 małych łyżeczek musztardy sarepskiej, całość zamieszać i zagotować 1-2 minuty, wyjąć polędwiczkę na deskę, nałożyć pieczone talarki ziemniaków, surówkę, mięso pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem.






Smacznego!