środa, 17 października 2012

Ryż z warzywami.

Wystarczy pół godziny do jego przygotowania.

Składniki:
ryż
mrożonka warzywna: marchewka, zielony groszek, mini cebulki, kukurydza
lub
warzywa na patelnię
bulion
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka, ostra
żółty ser

Przygotowanie:
ryż ugotować w osolonej wodzie, w rondelku na rozgrzany olej wrzucić warzywa, podmsażać, aż warzywa będą miękkie, dolać bulionu, dodać trochę koncentratu, zamieszać, chwilę całość gotować, doprawić solą, pieprzem (i innymi przyprawami). Na talerz wyłożyć porcję ugotowanego ryżu i warzywa, całośc posypać z tartym żółtym serem.



Smacznego!

wtorek, 16 października 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Takie pierogi robiła moja babcia. Uwielbiam je do dziś. Te pierogi poniżej zostały zrobione przeze mnie samodzielnie jako pierwsze pierogi w moim życiu i jestem z siebie dumna.
Dodam, że moimi najbardziej ulubionymi pierogami są : pierogi ruskie, z kapustą i grzybami oraz te z kaszą gryczaną i białym serem.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
ok 3/5 lub 3/4 szklanki letniej wody
Farsz:
kasza gryczana
ser biały
sól, pieprz

W farszu musi być więcej kaszy gryczanej niż białego sera.

Przygotowanie:
ugotwać kaszę gryczaną w osolonej wodzie, wystudzić, na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajko i olej, stopniowo dodając letniej wody wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto, kaszę wymieszać z serem białym, doprawić solą i pieprzem, ciasto dobrze rozwałkować, szklanką lub dużym kieliszkiem wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać dobrze brzegi, tak, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął, pierogi wrzucać niewielkimi partiami do osolonej i wrzącej wody, gotować do momentu wypłynięcia pierogów.
Ugotowane pierogi podawać polane skwareczkami, śmietaną. Doskonałe są też odsmażane.








Odsmażane:



Smacznego!