Składniki:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
sól peklowa
czosnek
majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego
ziemniaki
kapusta pekińska
marchewka
majonez z jogurtem
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
szynkę dokładnie natrzeć solą peklową, nie bać się ilości, schować na 4 dni do lodówki w przykrytym naczyniu żaroodpornym,
dzień przed pieczeniem natrzeć majerankiem, przyprawą do mięs wieprzowych oraz oliwą z oliwek, w dniu pieczenia włożyć do rękawa do pieczenia dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku dla aromatu, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok. 1,5h, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do ok. 160 stopni, poszatkować kapustę pekińską, dodać startą marchewkę, przyprawić solą, pieprzem i odrobinką cukru, całość wymieszać, dodać majonez wymieszany z jogurtem.
Gotową szyneczkę podawać z ziemniakami i surówką. Resztę mięsa wykorzystałam na kanapki z ćwikłą, taki zestaw uwielbiam.
A tu najlepsza chrupiąca część szynki.
Jeżeli dobrze natrzesz szynkę to cała powinna być po upieczeniu różowa. Ja trochę soli pożałowałam co widać na poniższym zdjęciu.