sobota, 11 lutego 2012

Chrupiąca przekąska.

Czasami lubię chipsy zastąpić trochę inną przekąską.
Wystarczy usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju tzw. "przysmak świętokrzyski".

Po usmażeniu można trochę posolić.

Penne z kurczakiem i papryką w sosie pomidorowym.

Składniki:
makaron penne
pierś z kurczaka
cebula
papryka zielona
pomidory z puszki
parmezan
czosnek
sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:
makaron ugotować w osolonej wodzie ok. 9 minut, tak, aby był al dente, na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w cienkie talarki cebulę, po chwili dodać pokrojoną w małą kostkę zieloną paprykę, dla smaku można dodać trochę sera camembert, gdy ser się rozpuści, doprawić wszystko solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką (jak kto woli) oraz wyciśniętym czosnkiem, następnie dodać pomidory z puszki, wszytko wymieszać, żeby smaki się połączyły, na talerz wyłożyć ugotowane penne, polać sosem z kurczakiem i całość posypać startym na drobnych oczkach parmezanem



Smacznego!

niedziela, 5 lutego 2012

Duszona karkówka z cebulką w sosie śmietanowym.

Składniki:
6 kotletów karkówki
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz, przyprawa do grilla
śmietana 18 % do zupy
ziemniaki
miks sałat z roszponką
kawałek świeżej żółtej papryki
sos winegret

Przygotowanie:
każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię lub woreczek, wtedy nic nie będzie pryskać,
doprawić z jednej strony solą i pieprzem, z drugiej przyprawą do grilla, podsmażyć na oleju na patelni do zrumienienia, przełożyć mięso do rondla, przelać trochę oleju ze smażenia, żeby dodać smaku wywarowi, podlać wodą tak, aby przykryło karkówkę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, dusić na małym ogniu 10-15min, następnie wrzucić pokrojoną w cienkie talarki cebulę, gdy mięso jest już mięciutkie, doprawić sos odrobiną vegety i śmietaną, karkówkę podać z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami i miksem sałat, do której dodać pokrojoną paprykę w drobną kostkę z sosem winegret