sobota, 4 lutego 2012

Zupa jarzynowa.

Błyskawiczna zupa z dużą ilością warzyw, idealna na rozgrzewkę.

Składniki:
mrożonka warzyw (zupa jarzynowa, zupa wiosenna, zupa zimowa, zupa jesienna, czyli
taka jaka jest dostępna w sklepie)
mała śmietana 18% do zupy Piątnicy
ziemniaki
kostka rosołowa
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa Kucharek
sól, pieprz

Przygotowanie:
do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową razem z liściem laurowym i zielem angielskim, doprowadzić do wrzenia, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, po chwili dodać mieszankę warzywną, doprawić kucharkiem albo vegetą, solą i pieprzem, gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, na koniec zabielić śmietaną


Zupa gotowa w 20 minut, smacznego!

piątek, 3 lutego 2012

Fasolka po bretońsku.

Składniki:
fasola Jaś
chudy wędzony boczek
kiełbasa
cebula
majeranek, sól, pieprz
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
fasolę zalać zimną wodą i zostawić w garnku na całą noc, przed gotowaniem, jeżeli ubyło wody dolać zimnej i zacząć gotować, w międzyczasie pokroić boczek i kiełbasę w kostkę, cebulę w pól talarki lub według uznania, wrzucić do rozgrzanego rondla boczek, wytopić tłuszczyk, dodać kiełbasę i cebulę, podsmażyć całość, jeżeli fasolka jest już miękka, dodać boczek, kiełbasę z cebulą, wszystko wymieszać, dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, całość chwilę pogotować, aby smaki się połączyły, podawać z pieczywem