środa, 23 listopada 2011

Penne all`arrabbiata.


Składniki:
makaron penne
pomidory z puszki
papryczka peperoni lub chili
parmezan
czosnek
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać rozmiażdżony czosnek lub drobno posiekany, żeby czuć jego aromat i drobno pokrojoną papryczkę, chwilę razem mieszać, aby smaki się połączyły, następnie dodać pomidory z puszki, doprawić to odrobiną soli i pieprzu. Gdy makaron jest już ugotowany odcedzić go z wody, dodać sos, całość wymieszać i wyłożyć na talerz, na koniec posypać startym na małych oczkach parmezanem

 
 

Ps. tym razem wersja bez bazylii.

Smacznego!

Pieczony halibut.


Składniki:
filety halibuta
ziemniaki
cytryna
przyprawa do ryb
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przyprawa do dań z ziemniaków
rozmaryn

Przygotowanie:
halibuta ułożyć na kawałku folii, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, położyć plasterki cytryny, zawinąć w folię i odstawić na 1-2 h do lodówki, obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie 10 minut od momentu zagotowania się wody, następnie odcedzić, wyłożyć na blaszkę z piekarnika, posypać rozmarynem  i przyprawą do ziemniaków, całość polać odrobiną oliwy z oliwek, piec ok. 15-20 minut z temperaturze 200st. C, gdy ziemniaki są już lekko przyrumienione, obok w piekarniku położyć halibuta w folii i piec kolejne 20 do maks 30 minut w tej samej temperaturze co wcześniej ziemniaczki. Gotowy obiad podać na talerzu z dodatkiem miks sałat.


 Obiad pyszny!

Smacznego!

Domowe frytki.

Hm... co tu się rozpisywać, po prostu ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, wrzucić do garnka na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia,ważne, żeby wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć, posolić, wyłożyć na talerz, dodać ketchup lub majonez i zajadać się.