sobota, 22 października 2011

Bigos.

Pierwszy mój bigos własnoręcznie ugotowany z instrukcją mamy.
Następny na pewno będzie jeszcze lepszy niż ten pierwszy i będę go doskonalić.

Składniki:
kapusta kiszona
wieprzowina (łopatka)
kiełbasa
słonina
cebula
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:
kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu pod bieżącą wodą, dobrze odcisnąć i posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wstawić na mały ogień, gotować do miękkości, przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, następnie łopatkę pokroić na kawałki, wrzucić na małą ilość rozgrzanego oleju i podsmażyć, słoninę pokroić w malutką kostkę, wytopić tłuszcz na patelni, do skwarków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy kapusta jest już miękka chochelką wybrać nadmiar wody z garnka, następnie do kapusty wrzucić: mięso, skwarki z cebulą i pokrojoną kiełbasę, całość podlać sosem, w którym podsmażało się mięso, wymieszać wszystko dokładnie i gotować dalej na małym ogniu, dodać sól, pieprz, odrobinę czosnku, majeranku i koncentrat, znowu wymieszać wszystko, chwilę jeszcze dusić i gotowe.




piątek, 21 października 2011

Na zielono, czyli szpinak z makaronem.

Składniki:
makaron penne
szpinak (w moim przypadku mrożony)
śmietana
masło
jajko
czosnek
sól, pieprz

Przygotowanie:
penne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, do rondelka wrzucić łyżkę masła, szpinak, mieszać do momentu aż się rozmrozi, dodać całe jajko, łyżkę lub dwie śmietany, wymieszać, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem, do garnka z ugotowanym makaronem wrzucamy gotowy szpinak, mieszamy i wykładamy na talerz.

Wygląda to tak:



Smacznego!

środa, 19 października 2011

Tagliatelle all`arrabbiata po mojemu.

Przepis na to danie dostałam od koleżanki Jasty.
Ale kiedy naszła mnie ochota, aby zrobić to danie nie miałam wszystkich składników podanych przez Justynę, więc zastąpiłam je takimi jakie miałam w lodówce.

Składniki:
makaron penne ( w mojej wersji tagliatelle)
sos pomidorowy (pomidory z puszki)
papryczka chili (papryczka peperonii)
bazylia świeża (suszona)
parmezan (żółty ser)
czosnek
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, na patelnię nalać i rozgrzać oliwę z oliwek dodać drobno posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę (według uznania, chili jest ostrzejsza), chwilę razem mieszać, aby smaki się połączyły, następnie dodać pomidory z puszki i bazylię (jak wspomniałam ja użyłam suszonej), na koniec doprawić to odrobiną soli i pieprzu. Gdy makaron jest już ugotowany odcedzić z wody, dodać sos, całość wymieszać i wyłożyć na talerz, na koniec posypać startym na małych oczkach serem.




Wyszło pysznie, ale następnym razem zrobię je z takimi składnikami jakie powinny być.
A danie zajęło mi maksymalnie 20 minut.

Polecam!

niedziela, 16 października 2011

Penne z tuńczykiem.

Składniki:
2x puszka tuńczyka w sosie własnym
1x duża cebula
1x duża śmietana 18% (ja korzystam z Piątnicy)
sól, pieprz

Przygotowanie:
do zagotowanej wody z solą i oliwą wrzucić penne i gotować taki czas jak podano na opakowaniu, na małej ilości oliwy z oliwek zeszklić pokrojoną w talarki cebulę, następnie dodać tuńczyka i chwilę wszystko smażyć, po chwili dodać całą śmietanę i doprawić od czasu do czasu mieszając, gdy makaron jest gotowy wyłożyć na talerz polewając sosem tuńczykowym.

I tak powinna wyglądać całość:


Grillowany biust.

Składniki:
1 brokuł
1 pierś z kurczaka
frytki
olej
przyprawy według uznania (ja użyłam soli, pieprzu i przyprawy do grilla)

Przygotowanie:
brokuł dokładnie umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, pierś z kurczaka umyć i osuszyć, podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem i przyprawić, olej rozgrzać w garnku i usmażyć frytki, w tym samym czasie rozgrzanej patelni grillowej usmażyć biust z kurczaka, gdy frytki są złociste wyjąć je i odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wszystkie gotowe składniki wyłożyć na talerz.



Smacznego!